Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pinocchio

PinocchioBlijf verwonderd!

Pinocchio keert terug naar zijn roots. De versie van regisseur Matteo Garrone over het houten popje dat best geen leugens vertelt, is gebaseerd op het oorspronkelijke Italiaanse verhaal.

© Pinocchio, Matteo Garrone

In 1940 verfilmde Disney het verhaal van Pinokkio en tachtig jaar later is een herwerking van de tekenfilm op komst. Maar niet alleen in Amerika hadden ze dat plan opgevat. De versie van de Italiaanse regisseur Matteo Garrone, bekend van Gomorra, speelt nu in de zalen.

Pinocchio speelt zich af in Toscane, waar het bekende figuurtje ook het levenslicht zag in de jaren 1880. Schrijver Carlo Collodi schreef elke week een nieuw avontuur over Pinocchio, de houten marionet die graag een jongen wilde zijn. Alle avonturen bundelde hij in Le Avventure di Pinocchio. Op dat boek is deze Italiaans gesproken film gebaseerd en dat was voor filmman Lieven Trio niet het beste idee qua opbouw. “De film is heel trouw aan het boek van Collodi. Omdat het een bundeling is van korte avonturen, voelt de film ook zo aan: als een lange opeenvolging van episodes."

Roberto Benigni zet als Gepetto zo'n goeie acteerprestatie neer, dat voor mij de hele film over hem had mogen gaan.
Lieven Trio

De fantasie waarmee regisseur Matteo Garrone het verhaal in beeld brengt, is volgens Trio dan weer een groot pluspunt. “Enerzijds kiest hij voor een vrij realistische benadering door het Toscane van eind negentiende eeuw te schetsen: een barre, arme, onveilig regio van boeren. Maar anderzijds wordt die wereld bevolkt door fantastische creaturen als een tonijn met een mensengezicht en een enorme slakvrouw. Die personages maken de film vaak heel grappig, voor volwassenen en kinderen.”

Ten slotte is de acteerprestatie van Roberto Benigni als meubelmaker Gepetto voor Trio de vermelding waard. “Hij geeft Gepetto zo’n charme, zoals alleen hij dat kan. Als Pinokkio op een bepaald moment bij Gepetto weggaat in de film, is de sfeer meteen veel minder. Voor mij had de hele film eigenlijk gewoon over Gepetto kunnen gaan.”

Trio over Pinocchio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.