Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Piotr Anderszewski - Fantaisies - Mozart - Schumann

Piotr Anderszewski - Fantaisies - Mozart - SchumannKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Piotr Anderszewski, piano. Label: Warner classics 0190295888558.
Hoes van de cd Fantaisies van Piotr Anderszewski

Fantaisies van Piotr Anderszewski

Programma: Wolfgang Amadeus Mozart: Fantasia in c KV475 – Sonate nr.14 in c KV457; Robert Schumann: Fantasie in C op.17 – Thema en variaties in Es WoO 24 Geistervariationen.

Mozart en Schumann samen op een pianorecital-cd: het is een eerder ongewone combinatie. Maar de Poolse pianist Piotr Anderszewski hoort in de werken van beide componisten een grote overeenkomst in de manier waarop zij hun muzikale ideeën vormgaven: angst voor het witte blad kenden ze blijkbaar niet; de muziek leek recht van hun hoofd naar het papier te vloeien, schijnbaar zonder belemmeringen of aarzelingen.

Anderszewski opent zijn nieuwe cd, uitgegeven bij Warner classics, met de fantasia in c KV457, die Mozart in mei 1785 in Wenen voltooide, enkele maanden na de pianosonate KV475, meteen ook het tweede werk op deze uitgave. Een slimme programmatie is dat, want beide werken zijn erg nauw met elkaar verbonden door dezelfde emoties, hetzelfde tragische gebaar en dezelfde momenten van tederheid. Mozart hanteert in beide composities ook een even vrije als gedurfde muzikale taal. Anderszewski speelt ze met een ongewone gedragenheid, een grote lyriek (een erg mooi en gevoelig andante van de sonate) en intensiteit (zelden leek de finale van dezelfde sonate zo duidelijk de komst van Beethoven aan te kondigen!). Daarnaast, het moet gezegd, sluipen er in deze Mozart ook enkele maniërismen in zijn pianospel: dramatische stiltes, tempowisselingen en de soms heftige uitbarstingen.

Van Schumann koos Anderszewski de bekende, grootse fantasie in C op.17 en de veel minder uitgevoerde Geistervariationen: beide werken kwamen in dramatische omstandigheden tot stand. Schumann schreef de driedelige fantasie in 1836, het jaar waarin hij op brutale wijze werd gescheiden van zijn geliefde Clara – dat was de wens van de vader van Clara. De Geistervariationen zouden Schumanns laatste werk worden, gecomponeerd in de dagen voor hij, voor de rest van zijn leven, werd opgenomen in een instelling voor geesteszieken. Muziek die balanceert tussen genie en waanzin. Maar Anderszewski lijkt, met zijn doordachte, expressieve en hoogst persoonlijke uitvoeringen, toch vooral de geniale kant van Schumann te willen benadrukken.

Er zit bij deze cd ook een dvd van 36 minuten, gemaakt door Anderszewski zelf, met de titel “Ik ben Warschau”. Warschau, de stad waar zijn grootmoeder in 1910 werd geboren, en waar ze tot haar dood, in 1995, zou leven. En zo maakte ze bijna een hele eeuw lang de bewogen geschiedenis van deze stad mee. Het is een montage geworden van beelden van de stad, zijn parken, zijn monumenten, zijn mensen en er zijn ook enkele historische fragmenten opgenomen van de bombardementen op Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dit alles zonder commentaarstem, maar op muziek van Chopin, Szymanowksi, Webern.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel