Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De vele levens van Gertrude Stein

De vele levens van Gertrude Stein: Playlist

15 oktober 2021 van 14:00 tot 17:00

Er werd geen playlist gevonden.

De vele levens van Gertrude Stein

Over het buitengewone leven en werk van de Amerikaanse Gertrude Stein (1874-1946). Experimenteel schrijver en verzamelaar van avant-garde kunst, partner van Alice Toklas met wie ze samen was tot haar dood, nu precies 75 jaar geleden. Stein was een vrouw met vele levens; magnetisch middelpunt van een artistiek salon in Parijs, bevriend met de jonge Picasso, Hemingway en Matisse. Gertrude en Alice overleefden als Joods-Amerikaans koppel de tweede wereldoorlog in een klein Frans dorp. Stein wilde als schrijver ‘portretten maken van dat ding leven.’ Die teksten vol herhalingen met kleine verschillen werden belachelijk gemaakt in de pers, maar met ‘De autobiografie van Alice B. Toklas’, een soort zelfportret dat ze via Alice’s stem vertelde; oogstte Gertrude eindelijk lof.

Kunnen Stein’s radicale literaire experimenten en onafhankelijke, autonome levenshouding en de gewoonheid waarmee ze dat leven opeiste, ons vandaag inspireren?

Een documentaire van Greet Van Thienen en Annick Lesage. Met Stein-kenner Sarah Posman, filosoof Julia Jansen en auteur en fan Gaea Schoeters. Op 19 en 26 september, 18 tot 20u, en achteraf als podcast.

“Each of us in our own way are bound to express what the world in which we are living is doing.” G.S.

Contact: stein@klara.be

Playlist afdrukken