Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Streuvels

Streuvels: Playlist

10 oktober 2021 van 18:00 tot 20:00

Streuvels (18:00 - 20:00)

Voor schilderachtige beschrijvingen van natuur en land moet je bij Streuvels zijn. Die gevoeligheid voor de eigenheid van het platteland hing in de lucht, licht stedenbouwkundige Bruno Notteboom toe. Dichter Paul Demets heeft het dan weer over het platteland van nu. De schrijver-bakker die Streuvels was, zal op een kleiheuvel in Ingooigem een huis bouwen, het Lijsternest, waar hij met zijn gezin zijn verdere leven doorbrengt. Het idee voor dat huis bedenkt hij met vrienden. Daarover Jeroen Cornilly van het Letterenhuis, Karel Platteau van het Streuvelsgenootschap, en Philippe Viérin, achterkleinzoon van de architect . Het Lijsternest is nu een schrijvershuis geworden waar onder meer Anne Provoost en Koen Peeters verbleven. In de tweede aflevering van 'Streuvels' maken we kennis met Streuvels als fotograaf, zien we het nabijgelegen dorp Tiegem als kunstdorp en bedevaartplaats verrijzen, en gaat het over Streuvels in de beide oorlogen. Daarover praten ook Toon Breës en Ludo Simons. Kleindochter Leentje onthult een bijzondere eigenschap van Streuvels en acteur Bruno Vanden Broecke laat zien hoe Streuvels schildert met woorden.

  • 19:55Grant Green (gitaar) Joe Henderson (tenorsaxofoon) Bobby Hutcherson (virbrafoon) Duke Pearson (piano) Bob Cranshaw (contrabas) Al Harewood (drums)Idle Moments0:14:55Duke PearsonBlue Note 89287 2-0
  • 20:10Tony Fruscella (trompet) Allen Eager (tenorsaxofoon) Bill Triglia (piano) Bill Anthony (contrabas) Will Bradley Jr. (drums)Metropolitan Blues0:05:03Phil SunkelAtlantic Records 1220

Streuvels

Een radiodocumentaire van Gudrun De Geyter in samenwerking met het Letterenhuis.

Frank Lateur (1871-1969) was een kleermakerszoon die als bakker schrijver werd en zich het Lijsternest liet bouwen in Ingooigem. Als Stijn Streuvels liet hij een gigantisch oeuvre na met uitschieters als 'De Vlaschaard' en 'Het leven en de dood in den ast'.

Op 3 oktober 2021 is het precies 150 jaar geleden dat Streuvels geboren werd. We herbeleven zijn eeuw en het oeuvre dat verdient om opnieuw gelezen te worden.

Met Streuvels’ kleindochter Leentje Vandemeulebroecke, alias Jo Gisekin. Met kenners Karel Platteau, Tom Sintobin, Ludo Simons, Toon Breës en Jeroen Cornilly. Met schrijvers Koen Peeters, Anne Provoost, Monika Van Paemel, Patrick Lateur en Paul Demets. Met de stem van acteur Bruno Vanden Broecke. Met fotografe Bieke Depoorter, architect Philippe Viérin, stedenbouwkundige Bruno Notteboom en met dorpsgenoten Gerard Eggermont, Kris Supply, Ivan Delezie, Bart Dhaluin, Jan Decock, en met de archiefstem van Streuvels zelf.

Op 3, 10 en 17 oktober van 18 tot 20u, en achteraf als podcast via klara.be of de Klara-app

Presentatie: Gudrun De Geyter

Contact: streuvels@klara.be

Playlist afdrukken