Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Playtime: Philippe Thuriot

Playtime: Philippe ThuriotBlijf verwonderd!

Op zaterdag 14 juli 2018 vertelt Philippe Thuriot in Playtime over het leven met een accordeon aan je zijde.

Philippe Thuriot

De ouders van Philippe Thuriot hadden een café in Tervuren waar regelmatig een bal musette plaatsvond. Zijn twee ooms waren uitstekende muzikanten en hebben hem blijkbaar geïnspireerd. In de kunsthumaniora kreeg Philippe Thuriot les van de allereerste accordeonleraar in Vlaanderen, Jules WILLEMS. Ook Ludo Mariën, Dieter Janssens, Luc Smets van de Pebbels en zelfs Milow (alias Jonathan Van den Broeck) studeerden bij hem. Daarna ging het richting Conservatorium Antwerpen bij Roger Eggermont en het Conservatorium van Kopenhagenbij de vermaarde Mogens Ellegaard. Hij is nu zelf docent accordeon aan de School of Arts, Hogeschool Gent. In 2015 nam hij op het label KLARA de Goldbergvariaties van JS Bach op. In september 2017 horen we Philippe Thuriot in de Munt aan het werk in de opera Pinocchio van Philippe Boesmans.

Als we Philippe Thuriot vragen naar hét hoogtepunt in de accordeonliteratuur is hij formeel en noemt hij maar één werk : Fachwerk voor bayan, slagwerk en strijkorkest van Sofia Gubaidulina. We laten een uitvoering horen met solist Geir Draugsvoll en het Symfonisch Orkest van Trondheim o.l.v. Oyvind Gimse. 

Wist u dat de Amerikaanse schrijfster Annie Proulx een hele roman wijdde aan de accordeon? Accordion Crimes, misdaadverhalen waar altijd een accordeon aanwezig is op de voor- of achtergrond. De verhalen zijn fictief maar wel gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Het boek volgt de "levensloop" van een kleine groene accordeon, die door de vaak dramatische levensloop van zijn eigenaren terechtkomt in diverse migrantengemeenschappen. De tegenhanger van de Red Violin. 

Als hij praat beweegt Donald Trump zijn handen alsof hij accordeon aan het spelen is, open en dicht. Op het web is er een filmpje te vinden dat laat horen hoe het klinkt als hij er echt zou toegestopt krijgen. Philippe Thuriot vindt het hilarisch. bekijk hier de nepmontage : http://newsmonkey.be/article/75058

Beluister hieronder een fragment uit de Accordeonmisdaden van Annie Proulx, Patrick Janssens over de geschiedenis van de accordeon, het gedicht de Harmonikaspeler van Jan Van Nijlen en een fragment uit Jeugdherinneringen van een eenzelvig man. 

Nicky Aerts leest uit de Accordeonmisdaden van Annie Proulx.
Patrick Janssens en de geschiedenis van de accordeon in een notendop
Bart Stouten leest de Harmonikaspeler van Jan Van Nijlen
Bart Stouten leest uit Jan van Nijlen Jeugdherinneringen van een eenzelvig maan

Playtime

Een leven lang zitten muzikant en instrument aan elkaar vast, delen ze lief en leed. Waarom koos hij voor dat instrument en voor geen ander? Hoe innig is de band met zijn instrument(en)? Zijn er crisismomenten geweest? Is het als een huwelijk?

Vanaf 30 juni, elke zaterdag van 14 tot 18 uur.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Katleen Van Bavel / Annick Lesage

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via playtime@klara.be

Elke zaterdag van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.