Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Playtime met Wies de Boevé

Herbeluister Playtime met Wies de BoevéBlijf verwonderd!

Ik wil een ambassadeur van de contrabas zijn, zegt Wies de Boevé.
Wies de Boevé op de ARD wedstrijd 2016

Wies de Boevé

Als we hier niet zoveel over contrabassist Wies de Boevé horen is dat alleen maar omdat hij in München woont en lid is van het Symfonie Orkest van de Beierse Radio o.l.v. chef-dirigent Mariss Jansons.
Hij studeerde in Antwerpen, Zürich en Luzern bij Lode Leire, Duncan McTier, Roel Dieltiens en Božo Paradžik. Zowel Maurice Aerts als de solo-bassist van het Tonhalle Orchester Zürich Frank Sanderell zijn een mentor voor hem geweest.
In 2016 haalde hij de finale en de publieksprijs van de prestigieuze Duitse ARD wedstrijd waarna hij zijn debuut-cd Double Bass mocht opnemen. Daarop speelt hij samen met de Japanse pianiste Tomoko Takahashi uitsluitend originele muziek voor contrabas van Glière, Bottesini, Jongen, Hauta-aho en Piazolla.

Een jaar eerder won hij ook al de eerste prijs in de Concorso Bottesini, genoemd naar dé contrabas-componist bij uitstek Giovanni Bottesini (1821 – 1889) in het Italiaanse Crema. Het leverde hem 10.000 € en een strijkstok van luthier Adriano Massari op.
Wies de Boevé wil graag een ambassadeur zijn voor zijn instrument, zegt hij. Op zaterdag 12 augustus 2017 geeft Playtime hem daar twee volle uren de tijd voor.

Luister hieronder naar Kurt Van Eeghem die een fragment uit Der Kontrabass van Patrick Süskind leest en naar musicoloog Karel Moens over de geschiedenis van het instrument.

Of klik hier en beluister de integrale aflevering opnieuw (link opent in een nieuw venster)

 

Kaerl Moens : de geschiedenis van de contrabas in een notendop
Kurt Van Eeghem leest uit de Contrabas van Patrick Süskind fragment 1
Kurt Van Eeghem leest uit de Contrabas van Patrick Süskind fragment 2
Playtime met Wies de Boevé (uitzending 12 augustus 2017)

Playtime

Een leven lang zitten muzikant en instrument aan elkaar vast, delen ze lief en leed. Waarom koos hij voor dat instrument en voor geen ander? Hoe innig is de band met zijn instrument(en)? Zijn er crisismomenten geweest? Is het als een huwelijk?

Vanaf 30 juni, elke zaterdag van 14 tot 18 uur.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Katleen Van Bavel / Annick Lesage

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via playtime@klara.be

Elke zaterdag van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.