Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Playtime zaterdag 19 augustus 2017

Playtime zaterdag 19 augustus 2017Blijf verwonderd!

Philippe Thuriot over het leven met een accordeon aan je zijde.
copyright Griet Neukermans

copyright Griet Neukermans

De ouders van Philippe Thuriot hadden een café in Tervuren waar regelmatig een bal musette plaatsvond. Zijn twee ooms waren uitstekende muzikanten en hebben hem blijkbaar geïnspireerd. In de kunsthumaniora kreeg Philippe Thuriot les van de allereerste accordeonleraar in Vlaanderen, Jules WILLEMS. Ook Ludo Mariën, Dieter Janssens, Luc Smets van de Pebbels en zelfs Milow (alias Jonathan Van den Broeck) studeerden bij hem. Daarna ging het richting Conservatorium Antwerpen bij Roger Eggermont en het Conservatorium van Kopenhagenbij de vermaarde Mogens Ellegaard. Hij is nu zelf docent accordeon aan de School of Arts, Hogeschool Gent. In 2015 nam hij op het label KLARA de Goldbergvariaties van JS Bach op. In september 2017 horen we Philippe Thuriot in de Munt aan het werk in de opera Pinocchio van Philippe Boesmans.

Als we Philippe Thuriot vragen naar hét hoogtepunt in de accordeonliteratuur is hij formeel en noemt hij maar één werk : Fachwerk voor bayan, slagwerk en strijkorkest van Sofia Gubaidulina. We laten een uitvoering horen met solist Geir Draugsvoll en het Symfonisch Orkest van Trondheim o.l.v. Oyvind Gimse. 

Wist u dat de Amerikaanse schrijfster Annie Proulx een hele roman wijdde aan de accordeon? Accordion Crimes, misdaadverhalen waar altijd een accordeon aanwezig is op de voor- of achtergrond. De verhalen zijn fictief maar wel gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Het boek volgt de "levensloop" van een kleine groene accordeon, die door de vaak dramatische levensloop van zijn eigenaren terechtkomt in diverse migrantengemeenschappen. De tegenhanger van de Red Violin. 

** Als hij praat beweegt Donald Trump zijn handen alsof hij accordeon aan het spelen is, open en dicht. Op het web is er een filmpje te vinden dat laat horen hoe het klinkt als hij er echt zou toegestopt krijgen. Philippe Thuriot vindt het hilarisch. bekijk hier de nepmontage : http://newsmonkey.be/article/75058

** Beluister hier een fragment uit de Accordeonmisdaden van Annie Proulx, Patrick Janssens over de geschiedenis van de accordeon, het gedicht de Harmonikaspeler van Jan Van Nijlen en een fragment uit Jeugdherinneringen van een eenzelvig man. 

 

Nicky Aerts leest uit de Accordeonmisdaden van Annie Proulx.
Patrick Janssens en de geschiedenis van de accordeon in een notendop
Bart Stouten leest de Harmonikaspeler van Jan Van Nijlen
Bart Stouten leest uit Jan van Nijlen Jeugdherinneringen van een eenzelvig maan

Playtime

Chantal De Waele laat een muzikant honderduit vertellen over de liefde van zijn leven: de harp, hobo, trompet, piano, … 

Vanaf 1 juli, elke zaterdag van 14u tot 18u.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: playtime@klara.be