Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Paul De Clerck in Playtime

Paul De Clerck in Playtime Blijf verwonderd!

Paul De Clerck op zaterdag 28 juli 2018 over de altviool, de Mona Lisa onder de strijkers.
Paul De Clerck, altviolist© Discogs

Paul De Clerck, altviolist

Komt het door haar warme toon, die dicht bij de menselijke stem ligt? Misschien door het mooie meisje op de instrumentenvoorstelling? of gewoon omdat ze zo groot is? Paul De Clerck herinnert zich zelf niet meer hoe hij bij het instrument terecht gekomen is. Over zijn relatie met de altviool komt hij uitgebreid getuigen in Playtime.

Paul De Clerck studeerde in Brussel bij Ervin Schiffer, in Italië bij Bruno Giuranna en André Gertler en in New York bij Emanuel Vardi. In zijn beginjaren speelde hij bij orkesten zoals het European Union Youth Orchestra (ECYO), het kamerorkest I Fiamminghi en het Brussels String Quartet, tot hij in 1982 bij DeMunt aan de slag kon. Daar vertrok hij in 1992 omdat hij zich meer op kamermuziek en hedendaagse muziek wilde toeleggen.

Daarnaast heeft Paul De Clerck zich ook met historische uitvoeringspraktijken beziggehouden. Hij was lid van het Quantum Ensemble, vertolkte de solopartij voor altviool in de Concertante Symfonie van Mozart met het orkest Anima Eterna onder leiding van Jos Van Immerseel en is een graag geziene gast bij verschillende gerenommeerde klassieke ensembles. Zo is hij intussen een vaste waarde bij de Bach Academie en andere projecten onder leiding van Philippe Herreweghe.

Verder is Paul lid van het octet Northernlight, dat negentiende-eeuwse kamermuziek voor strijkers en blazers uitvoert op oude instrumenten. In 2006 richtte hij zelfs, in samenwerking met violisten Baptiste Lopez en Caroline Bayet en celliste Ageet Zweistra, een eigen kwartet op: het Edding-kwartet. Ook doceert hij altviool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, aan het IMEP in Namen en geeft hij masterclasses in binnen- en buitenland.

Heeft Paul De Clerck ooit zoiets vervelends meegemaakt als Yuri Bashmet? https://www.youtube.com/watch?v=Ys1PJjRLswM

Luister hier naar : Paul De Clerck over het Kegerstat trio van Mozart - Karel Moens over de geschiedenis van de altviool - gedicht Kwartet van Anneke Brassinga en Vincent Hepp die verklaart waarom er zoveel altviolistenmoppen circuleren.

playtime@klara.be

Paul De Clerck in MEESTERWERK over het Kegelstadttrio van Mozart
Karel Moens over de geschiedenis van de altviool
Anneke Brasinga Kwartet
Vincent Hepp over de geschiedenis van de altvioolmop

Playtime

Een leven lang zitten muzikant en instrument aan elkaar vast, delen ze lief en leed. Waarom koos hij voor dat instrument en voor geen ander? Hoe innig is de band met zijn instrument(en)? Zijn er crisismomenten geweest? Is het als een huwelijk?

Vanaf 30 juni, elke zaterdag van 14 tot 18 uur.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Katleen Van Bavel / Annick Lesage

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via playtime@klara.be

Elke zaterdag van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.