Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Plot Against America

The Plot Against AmericaKunst & Cultuur

Amerika is volop in verkiezingsmodus. In aanloop naar de presidentsverkiezingen laten David Simon en Ed Burns hun HBO-miniserie ‘The Plot Against America’ op ons los. Een politiek verhaal over antisemitisme met een krachtige boodschap. De serie is gebaseerd is op de gelijknamige roman van Philip Roth. Greet belde vanochtend met Lieven Trio.
Afbeelding van Charles Lindbergh© Internet Movie Database (IMDb)

The Plot Against America kan u bekijken op Telenet Play en Play More

Philip Roth schreef na de aanslagen van 9/11 de roman ‘The Plot Against America’. Hij was bang dat Amerika onder president George W. Bush een totalitair en xenofoob regime zou worden. Dat politieke klimaat was de aanleiding voor Roths boek. Hij stelt daarin een alternatieve geschiedenis van de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog voor. Een fictief verhaal dus.

Iedereen in de familie Levin heeft een andere houding ten opzichte van het fascistisch regime. Daardoor valt ze uit elkaar.
Lieven Trio

Het verhaal gaat over de Joodse familie Levin uit een Joodse wijk in Newark, New Jersey. De vader Herman Levin is een hardwerkende verzekeringsmakelaar die het liefst een gewone Amerikaanse modelburger zou willen zijn. Maar dat gaat niet omwille van het fascistisch bewind van president Charles Lindbergh. Hij is niet alleen de Amerikaanse held die in 1927 de eerste trans-Atlantische solovlucht tot een goed einde heeft gebracht. Hij is ook bevriend met de nazi’s en verslaat de zittende president Franklin D. Roosevelt in 1940. Het leven van de familie Levin verandert drastisch.

Personages met een eigen karakter

“Simon en Burns kozen grotendeels voor hetzelfde verhaal als het boek”, zegt Trio. “Maar de vertelstandpunten veranderen toch wel een beetje. In het boek ligt de focus op de jongste zoon van gezin, Philip. Het alterego van Roth. Hij was ook echt 7 jaar in 1940 en groeide op in dezelfde Joodse wijk. In de serie komt de rest van de familie veel meer aan bod. Ieder personage gaat op z’n eigen manier om met het nieuwe regime. Daardoor groeit de familie steeds verder uit elkaar.”

De zesdelige miniserie kan u bekijken op Telenet Play of Play More.

Lieven Trio over The Plot Against America

U kan ook heel recente films tegen betaling streamen, zelfs arthouse movies. Kijk eens op de website van Lumière of dalton.be, twee Belgische distributeurs. En op het Nederlandse Cinemember.nl kan je nu zelfs al Parasite downloaden, de Zuid-Koreaanse Oscarwinnaar.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.