Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Podcast 'Kant, en klaar!' - Aflevering 22: Joris Vandenberghe

Podcast 'Kant, en klaar!' - Aflevering 22: Joris VandenbergheBlijf verwonderd!

Psychiater Joris Vandenberghe stelt zich bij elke ontmoeting met een patiënt de vraag: Wat moet ik doen? Moet ik in actie schieten of eerder afwachten en luisteren? En in de psychiatrische praktijk stelt zich ook als vanzelf de vraag naar wat de mens is. Vandenberghe gaat uit van een inclusief mensbeeld, waarin ook mensen met psychische stoornissen thuishoren.

Joris Vandenberghe

Joris Vandenberghe is psychiater en psychotherapeut aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Als liaison-psychiater zou hij echter de psychiatrie willen verenigd zien met het algemene ziekenhuis. Zodat je als patiënt gewoon naar een kamer in de kliniek gaat, en niet 'in de psychiatrie' belandt.Zijn wij tenslotte niet allemaal een complex samenspel van lichaam en geest, brein en psyche? En hebben mensen met bv kanker ook niet te kampen met angsten of depressieve gevoelens?

Vandenberghe: "Ik vind het een achterhaald idee, dat er 'gewone' en psychiatrische ziekenhuizen bestaan, los van elkaar."

Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de ethische kwesties van de psychiatrie. O.a. in mee nadenken over een euthanasie-vraag bij ondraaglijk psychisch lijden. Vandenberghe richtte mee Reakiro op, een inloophuis in Leuven waar deze mensen terecht kunnen. Daar stelt de vraag Wat moet ik doen? zich heel scherp. 

Joris Vandenberghe gaat uit van onze verscheidenheid. Dat er mensen zijn die door een psychische stoornis afwijkend gedrag vertonen mag niet bedreigend zijn. 'Nee, dat betekent juist rijkdom!' 

Kant en klaar aflevering 22 Joris Vandenberghe
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.