Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Podcast 'Rebelse Ritmes' - Aflevering 4

Podcast 'Rebelse Ritmes' - Aflevering 4Jazz

Jazz in Little Belgium. Hoe de jazz na WO I totaal verschillende reacties uitlokte in het noorden en het zuiden van het land.
Jazz Band van Frans Van Waeg

Jazz Band van Frans Van Waeg

Fragment uit Jazz Band van Frans Van Waeg

Dit is een jazz-band: wilde klanken, vele en allerhande hakkelvooiskens in sourdien; lawaaierige harmonie van discordante geluiden; valsche akkoorden op gebarsten instrument; vulgaire begeleiding op gekende motieven. Dit is een onartistieke parodie, koud machteloos gedeklameer van een asthmatieker: nerveuze gebaren, puil-oogen-in-rood-gezicht en schorre stem; ruw nageschreeuw van: hoog-blije trompetten, vinger-geschuifel van precoce straatjongen; zinderende cymbalen van wellust; tragisch nood-snijden-dwars-door-nacht der sirene; piano-geneur van verliefde quatre-mains; neger-tamtam en rustieke melodie van Panfluitje. En ook van: landelijk festival-geschetter van fanfare-koper, monotone trom-doodstap; wervelvalsen; exotieke fox-trotsmarschen in langoureuze bars; Credo-orgel in Hoogmis; kwijnende zinderingen van vioolsnaren; weemoed van woudhoorn; vlaamsche strijdliederen. 

Abonneer u op deze podcast via iTunes en/of RSS of herbeluister de integrale vierde aflevering via onderstaande audiospeler.

>> Klik hier en abonneer u op 'Rebelse Ritmes' via iTunes

>> Klik hier en abonneer u op 'Rebelse Ritmes' via RSS

Podcast Rebelse Ritmes - aflevering 4

Trouwens, we besteden niet alleen aandacht aan '100 jaar Jazz" op de radio en in deze podcast, maar ook via onze online tijdslijn. (link opent in nieuw venster)

100 jaar jazzgeschiedenis samenvatten is niet eenvoudig. We pretenderen dan ook absoluut niet dat dit dé beste nummers zijn uit die 100 jaar. Maar we hopen alleen dat deze selectie een mooi basisoverzicht geeft. We bieden deze nummers aan als een leidraad, die hopelijk de aanzet kan zijn om zelf nog verder rond te surfen. Veel luisterplezier!

Navigeer langs de tijdslijn via de pijltjes, en klik per nummer op het 'oogje'. Dan krijgt u per nummer een pak extra muzikale informatie, en een link naar YouTube of Spotify (indien beschikbaar)