Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Podcasttips van AudioCollectief SCHIK

Podcasttips van AudioCollectief SCHIKBlijf verwonderd!

Naar een podcast kan je gelukkig helemaal alleen luisteren zonder verplaatsingen en met de nodige afstand. Ideaal dus om een nieuwe dag in quarantaine te overleven! Clara belde vanochtend met Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK. Zij gaf met veel plezier enkele podcasttips.
© AudioCollectief Schik

Siona Houthuys, Nele Eeckhout en Mirke Kist

AudioCollectief SCHIK bestaat uit Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist.

Ze leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. En nu maken ze als trio radiodocumentaires, podcasts en live performances.

Met Bob, een van hun eerste podcasts, veroverden ze de harten van hun luisteraars en wonnen ze de publieksprijs bij De Tegel en werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2018.

El Tarangu is dan weer hun meest recente podcastserie én een ideaal alternatief voor de afgelaste Tour van Vlaanderen. Het verhaal gaat over wielrenner José Manuel Fuente alias El Tarangu. In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Naast podcasts maken, blijft er gelukkig ook nog tijd over om zelf naar podcasts te luisteren. Volgens Siona Houthuys zijn deze twee podcasts een absolute must hearen zij kan het weten:

Making an Opera

Making an Opera

Making an Opera is een podcastserie van de Nederlandse radiojournalist Stef Visjager. Zeven jonge zangers krijgen de kans van hun leven; een wereldpremière zingen bij De Nationale Opera. Stef Visjager volgde de zangers en het artistieke team anderhalf jaar achter de schermen, tijdens het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths.

“Als luisteraar volg je alles dus vanop de eerste rij. Van de audities tot de repetities”, zegt Houthuys. De opera zou normaal in première gaan op vrijdag 13 maart, maar dat was de dag waarop de corona-maatregelen ingingen en alle evenementen werden geannuleerd. Een groot rood kruis door de dromen van de zangers. Je kan de opera gelukkig wel bekijken op YouTube. “Het is een geschenk om eerst naar de podcast te luisteren en daarna online naar de opera te kijken”, voegt Houthuys toe.

The Living Room

The Living Room

The Living Room is een Engelstalige aflevering uit de podcastreeks Love + Radio én een van de lievelingspodcasts van Audiocollectief Schik.

Schrijfster Diane Weipert woont in een appartement en kan plots binnenkijken in het raam van het appartement tegenover haar. Daar woont een nieuw jong koppel, zonder gordijnen. Op een heel intieme wijze beschrijft ze wat er met hen gebeurt. “Het is vooral bijzonder dat Weipert haar eigen leven spiegelt aan dat van het koppel. Onbewust wordt ze een deel van hun leven”, vertelt Houthuys.

Siona Houthuys geeft podcasttips

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.