Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Poëzie heeft zin zolang er hoop nodig is"

"Poëzie heeft zin zolang er hoop nodig is"Kunst & Cultuur

Theater Zuidpool maakt met 'War of the Beasts and the Animals" een muzikale en poëtische performance op basis van 3 gedichten van de Russische schrijfster Maria Stepanova. De teksten gaan over conflict en zijn in het licht van de recente gebeurtenissen in Oekraïne plots brandend actueel. Eén van de regisseurs is Jorgen Cassier en hij vertelde in Espresso meer over Stepanova en haar werk.
productiebeeld van War of the Beasts and the Animals© Kaat Pype

War of the Beasts and the Animals

In het werk van Maria Stepanova betekent oorlog een strijd om taal, meer nog dan een strijd om macht en grond. De inzet van die strijd is het bezit en de controle van taal; en dus van het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Stepanova stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het efficiënt manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda. Haar antwoord op die aanval en dat persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal: ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de scherven die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit.

 

Zij gebruikt bijna geen eigen woorden, enkel samples uit films, gedichten, toespraken, kinderliedjes. Alles wat ze 'haar cultuur' noemt.
Jorgen Cassier

Met splinters, citaten en samples schreef Stepanova drie lange gedichten: SPOLIA (2014) — verzoening & vrede; WAR OF THE BEASTS AND THE ANIMALS (2015) — woede & strijd; THE BODY RETURNS (2018) — wederopstanding. Daarin schemeren zowel de conflicten in Oekraïne als de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog door.

'War of the Beasts and of the Animals' gaat in première op woensdag 2 maart bij Theater Zuidpool in Antwerpen en nadien op tournee.

Jorgen Cassier over 'War of the Beasts and of the Animals'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.