Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Poëzie, kleur en verbeelding met het Antwerp Symphony Orchestra

Poëzie, kleur en verbeelding met het Antwerp Symphony OrchestraBlijf verwonderd!

Het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Lahav Shani en topviolist Renaud Capuçon brengen dinsdagavond in Klara Live een Frans programma, met het speelse L’Apprenti sorcier van Paul Dukas, het poëtische vioolconcerto ‘L’arbre des songes’ van Henri Dutilleux en de passionele Symphonie fantastique van Hector Berlioz.
foto van dirigent, solist, en deel van het orkest

Het ASO o.l.v. Lahav Shani met violist Renaud Capuçon

Lahav Shani: multitalent met droomcarrière

Sommige talenten hebben àlles. De 29-jarige dirigent Lahav Shani is ook pianist en speelt contrabas. Dit najaar wordt hij chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2020 volgt hij Zubin Mehta op als muziekdirecteur van het Israel Philharmonic Orchestra. Hij houdt van de heel eigen sound van het Antwerp Symphony Orchestra, en die wil hij in dit concert helemaal tot zijn recht laten komen.

Berlioz: De verbeelding aan de macht

Wie Franse muziek zegt, denkt aan kleuren. Maar dit programma met het Antwerp Symphony Orchestra heeft nog veel meer te bieden dan een prachtig kleurrijk palet. Want de Symphonie fantastique van Hector Berlioz is een revolutionair meesterwerk in alle opzichten: De orkestratie is niet alleen kleurrijk, maar ook ongewoon. Berlioz schrijft – voor 1830 – ongeziene instrumenten voor in het orkest, zoals vier harpen en ophicléides (nu meestal gespeeld door tuba’s), klokken, hij plaatst een hobo achter de scène en laat een piccolo glissando’s spelen. Mendelssohn vond de orkestratie ronduit smerig. Toch is de symfonie fantastique één van de belangrijkste werken uit de negentiende eeuw.
Maar meer nog gaat het om de verbeelding en de emotie in de muziek. Berlioz gaf de vijfdelige symfonie als ondertitel mee: Episode uit het leven van een kunstenaar. Het orkest neemt je meer dan vijftig minuten mee in de roes van de componist. De vijf delen van de autobiografisch geïnspireerde symfonie verklanken zijn verzengende verliefdheid op de actrice Harriet Smithson. Zij krijgt een eigen, herkenbaar motief in de muziek - het idée fixe - nog voor Wagner zijn Leitmotiv gebruikte. De kunstenaar ontmoet de vrouw van zijn dromen, hij is op een tumultueus feest, vervolgens op het platteland – met een knipoog naar Beethovens pastorale – en in het vierde deel vergiftigt hij zich met opium, omdat zijn liefde niet beantwoord wordt. In zijn door drugs opgewekte verbeelding beleeft hij zijn executie vanwege de moord op zijn geliefde. Tenslotte zorgt de droom van de heksensabbat voor een griezelige dodendans, waarin de klok de melodie van het Dies irae speelt.

foto van Renaud Capuçon poserend met viool
Violist Renaud Capuçon

Dutilleux: poëzie uit de 20ste eeuw

Renaud Capuçon is een van de meest gerenommeerde violisten van deze tijd. Hij speelt het vioolconcerto met de prachtige titel L’arbre des songes van Henri Dutilleux. Net als Berlioz, Debussy en Messiaen hield Dutilleux van originele kleuren en vormen. Hoe poëtisch de titel ook is, deze muziek is wel abstract, al schuilt er wel een idee achter. De muziek vertrekt vanuit de wortels van de boom en vertakt zich steeds verder, zonder enige onderbreking. In de plaats daarvan schrijft de componist ‘interludes’ tussen de vier delen, waarin het soms zelfs lijkt of het orkest zich herstemt. Dat orkest is wel heel uitgebreid, maar moet vooral zeer behoedzaam en pianissimo een fijnmazig en kleurrijk web weven, waarin de soloviool zijn weg baant. Enkele instrumenten als een cymbalon en een hobo d’amore zorgen voor extra kleurtoetsen. Renaud Capuçon heeft het concerto ingestudeerd met de componist zelf, die een grote vrijheid aan de uitvoerder laat. Hij speelt nu op de viool waarmee Isaac Stern het concerto in 1985 creëerde.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.