Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Polychrome - Tobias Feldmann - Boris Kusnezow

Polychrome - Tobias Feldmann - Boris KusnezowKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Tobias Feldmann, viool; Boris Kusnezow, piano. Label: Alpha 253.
Hoes van de cd Polychrome van Tobias Feldmann

Polychrome met Tobias Feldmann

Programma: Maurice Ravel: Vioolsonate nr.1 in a – Sergej Prokofjev: Vioolsonate nr.2 in D op.94A – Richard Strauss: Vioolsonate in Es op.18.

De Duitse violist Tobias Feldmann is nog maar 25, en misschien herkent u zijn naam nog van de Koningin Elisabethwedstrijd, editie 2015, waar hij vierde werd. En waar hij volgens ons, door zijn indrukwekkende vertolking van het tweede vioolconcerto van Bartok, gerust nog wat hoger had mogen eindigen.

Op zijn debuut-cd bij Alpha, het label waarop hij de volgende jaren nog opnames zal uitbrengen, speelt hij o.a. twee jeugdwerken. Het eerste is de postuum uitgebrachte, eendelige vioolsonate in a van Maurice Ravel, een werk dat hij nog op het Parijse conservatorium schreef, toen hij daar studeerde bij Gabriel Fauré. Het is een erg lyrisch stuk, impressionistisch van kleuren en karakter. Ook de sonate van Richard Strauss is het werk van een jonge, enthousiaste componist, dat de kracht en de onstuimigheid van Don Juan al aankondigt. En dan is er tot slot ook nog de tweede vioolsonate van Sergej Prokofjev. Deze schreef dit werk origineel voor de fluit, maar toen de grote violist David Oistrakh het hoorde, was hij zo ontroerd dat hij bij zijn vriend meteen ook een versie voor de viool bestelde.

En zo krijg je hier inderdaad een bijzonder kleurrijk programma – de titel van de cd is Polychrome. Feldmann zelf vat alles in het cd-boekje als volgt samen: voor hem is Strauss vurig rood, Ravel meer blauw-groen, en Prokofjev uitgesproken wit en zwart.

De sonate van Ravel is prachtig: hierin hoor je meteen een bedachtzaam, intelligent, poëtisch en gevoelig violist, met een bijzonder fraaie klank; een klank die trouwens ook in de stille passages rijk en ‘aanwezig’ blijft. Maar ook de meer virtuoze gedeelten van de sonates van Strauss en Prokofjev speelt Tobias Feldmann met een vlekkeloze intonatie, een grote technische beheersing en een flinke dosis temperament. Feldmann wordt bij dit alles uitstekend begeleid door de Russische pianist Boris Kusnezow, zijn vaste muzikale partner.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel