Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Polyfone parels uit Portugal

Polyfone parels uit PortugalKlassieke muziek

Op vrijdag 24 augustus zendt Klara opnieuw rechtstreeks een concert uit vanop het fijne festival Laus Polyphoniae in Antwerpen. In de prachtige barokke Sint-Jacobskerk – waar Rubens begraven is – zingt het 16-koppige Portugese ensemble Officium o.l.v. Pedro Teixeira religieuze muziek uit Portugals Gouden Eeuw.
zwart-wit foto van het ensemble Officium

Officium Ensemble

Topstuk van dit concert op Laus Polyphoniae is de Missa pro defunctis van Duarte Lobo, een componist die verbonden was aan de kathedraal van Lissabon. Duarte Lobo (ca 1565-1646) werd net als belangrijke tijdgenoten opgeleid aan de kathedraal van Évora door Manuel Mendes. Hij had trouwens nauwe banden met Antwerpen, waar hij meerdere van zijn composities liet uitgeven bij Plantin. Lobo schreef de achtstemmige requiemmis in 1621. Toch is de muziek nog in de oudere polyfone stijl geschreven. Meer nog: deze achtstemmige requiemmis wordt beschouwd als een van de kroonjuwelen van de Portugese renaissance.

Tijdens het concert wordt de mis gebracht in twee delen, onderbroken door twee motetten van componist Pedro de Cristo (1540-1618), een andere belangrijke componist van de school van Évora, die precies 400 jaar geleden overleed. Ook andere Portugese componisten, grotendeels afkomstig uit het rijke artistieke centrum van Évora, vervolledigen het programma met polyfone parels. Het a capella ensemble Officium verzorgde in 2011 al een prachtig concert op het festival Laus Polyphoniae.

Klara Live, rechtstreeks vanop Laus Polyphoniae, op vrijdag 24 augustus om 20u op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.