Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou, 11-14 april

Pompidou, 11-14 aprilKunst & Cultuur

Pompidou is terug en ontvangt deze week onder andere Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Peter Verhelst en het architectenduo Kersten Geers en David Van Severen.
Een vogel op een hek, werk van kunstenaar Kasper Bosmans

Werk van Kasper Bosmans, te zien in CIAP in Hasselt © Kristof Vrancken

Maandag 11 april, met Chantal Pattyn

Rodaan Al Galidi beschrijft het lot van een Iraakse vluchteling in een Nederlands asielzoekerscentrum in Hoe ik talent voor het leven kreeg (uitgeverij Jurgen Maas). Kasper Bosmans heeft als kunstenaar veel belangstelling voor lokale tradities en gebruiken. In CIAP in Hasselt is een overzicht van zijn werk te zien. Christophe Vekeman las De Wreedheid, het boek waarmee de Italiaanse schrijver Nicola Lagioia de prestigieuze Premio Strega in de wacht sleepte. De Nederlandse vertaling is verschenen bij De Bezige Bij.

Portret van een jonge man door de 16de-eeuwse schilder Giorgione
Portret van een jonge man door de 16de-eeuwse schilder Giorgione

Dinsdag 12 april, met Kurt Van Eeghem

Tom Lanoye neemt de wereld onder de loep in Revue Lanoye, een verzameling polemieken en essays verschenen bij uitgeverij Prometheus. Bert Govaerts schreef De biografie van een heer uit Zichem, en dan hebben we het natuurlijk over Ernest Claes. Hij ging op onderzoek in het privé-archief van de schrijver en nam het gerechtelijke collaboratiedossier door. Welke inzichten leverde dat op? De biografie is verschenen bij Houtekiet. Jeroen Laureyns zag In the Age of Giorgione, een mooie tentoonstelling in The Royal Academy in Londen over de impact van de 16de-eeuwse meester uit Venetië.

Woensdag 13 april, met Chantal Pattyn

In de monoloog La Voix Humaine van Jean Cocteau voert een vrouw een afscheidsgesprek met haar minnaar. Wat zegt die minnaar aan de andere kant van de lijn? Ramsey Nasr schreef en brengt De Andere Stem, een productie van Toneelgroep Amsterdam en een boek bij De Bezige Bij. Tijdens de Maand van de Filosofie gaat Pompidou op zoek naar wijsheid. Greet Van Thienen las ‘Tijd’ van de Duitse filosoof Rüdiger Safranski, een pleidooi voor aandacht en bezinning verschenen bij Atlas Contact. In de Beursschouwburg werd een onderzoeksproject naar performancekunstenaar en fotograaf Hugo Roelandt gelanceerd, journalist en kunstcriticus Marc Holthof werkt eraan mee.

Repetitiefoto van de voorstelling De Andere Stem, met Ramsey Nasr die in joggingbroek tegen een muur zit
Ramsey Nasr in De Andere Stem van Toneelgroep Amsterdam, repetitiefoto, © Jan Versweyveld

Donderdag 14 april, met Kurt Van Eeghem

Kersten Geers en David Van Severen brengen de geest van hun architectenbureau tot leven op de overzichtstentoonstelling Everything Architecture in Bozar. Peter Verhelst heeft een nieuwe voorstelling bij NT Gent, Liefde. En Sam Steverlynck trok naar Hacking Habitat, een tentoonstelling in de gevangenis van Utrecht. Kunstenaars en wetenschappers buigen er zich over de rol van technologie in onze samenleving.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.