Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou 9 november 2020

Pompidou 9 november 2020Kunst & Cultuur

Nicky Aerts duikt in de geschiedenis van de Gentse Universiteitsbibliotheek met Sylvia Van Peteghem en Ruben Mantels. Theatermaker en schrijfster Rebekka de Wit beet zich vast in een zaak tegen oliegigant Shell.
© Universiteit Gent

Boodschappen op de Gentse boekentoren om de Gentenaren tijdens de coronapandemie een hart onder de riem te steken

De Boekentoren van Henry van de Velde is een opvallend landmark in de Gentse skyline. Sinds 1942 is hier de collectie boeken van Universiteit Gent ondergebracht. Maar de geschiedenis van de Gentse universiteitscollectie is nog veel ouder, en weerspiegelt onze veranderende omgang met boek en kennis. Historicus Ruben Mantels vertelt dit verhaal in Torens van boeken, verschenen bij Hannibal Books. Sylvia Van Peteghem was er tot april 2020 hoofdbibliothecaris en kent de collectie als geen ander.

Theatergezelschap De Nwe Tijd is een langdurige samenwerking aangegaan met de Nederlandse milieuorganisatie Milieudefensie. Samen onderzoeken ze de rol van de Nederlandse oliegigant Shell in de klimaatverandering. Theatermaker Rebekka de Wit maakt er samen met collega Anoek Nuyens de voorstelling 'De zaak Shell' over, een co-productie met Frascati Producties.

Podcast Pompidou - maandag 9 november 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.