Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou: De heropening van het Africamuseum - Aflevering 2

Pompidou: De heropening van het Africamuseum - Aflevering 2Blijf verwonderd!

Het Africamuseum brengt na de renovatie historische objecten samen met hedendaagse kunst. Over de Afrikaanse kunstgeschiedenis en de huidige kunstscene in Congo praat Chantal Pattyn met onderzoeker Hein Vanhee, MuZee-directeur Phillip Van den Bossche en kunstenaar/curator Toma Muteba Luntumbue.

Chéri Samba, Réorganisation, 2002

De collectie van het Africamuseum bevat honderden historische objecten. Ze werden in Europa bestudeerd als kunstobjecten en inspireerden Westerse kunstenaars als Picasso. In Afrika hadden ze een andere rol en betekenis. De vraag of deze objecten wel in Europese museumcollecties thuis horen, klinkt steeds luider. Tegelijk is er in Congo een bloeiende kunstscène die tot voor kort over het hoofd gezien werd door de internationale kunstwereld.

We praten erover met Toma Muteba Luntumbue, kunstenaar, kunsthistoricus en curator van de Biënnale van Lubumbashi. Hij is afkomstig uit Congo, maar woont en werkt in Brussel. 

Historicus Hein Vanhee creëerde in het vernieuwde Africamuseum een luik 'Rituelen en ceremonies' waarin de betekenis van Afrikaanse objecten binnen de samenleving geduid wordt. Congolezen, Rwandezen en Burundezen delen er hun persoonlijke herinneringen. De sectie biedt een kritische kijk op de omstandigheden waarin de getoonde objecten verzameld werden.

Ook hedendaagse kunst uit Midden-Afrika krijgt een prominente rol in het gerenoveerde museum. MuZee-directeur Phillip Van den Bossche verdiept er zich al langer in en geeft het ook een plaats in zijn museum. 

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!


Pompidou: De heropening van het Africamuseum - Aflevering 2
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.