Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou dinsdag 1 oktober

Pompidou dinsdag 1 oktoberBlijf verwonderd!

We kunnen er niet meer aan ontsnappen: schermen en schermpjes. Tijdens de stadstriënnale van Hasselt en Genk onderzoeken kunstenaars welke impact die flikkerende dingen op ons leven hebben. Curator Pieter Jan Valgaeren licht toe. En kunstenaars Casper Fitzhue en Bart Van Dijck lieten zich inspireren door een dansende beer uit de Karpaten. En Milan Warmoeskerken componeert in het kader van Europalia Roemenië muziek voor de Roemeense Tulnic, een indrukwekkend lang traditioneel instrument.

Urs Geest

Pieter Jan Valgaeren studeerde kunstgeschiedenis en recht en specialiseerde zich in nieuwe media, hybride kunstvormen, technologie en intellectueel eigendom. De geknipte curator voor een stadstriënnale die draait rond wat technologie met ons doet en vooral: welke impact dat heeft op de kunsten. 

Casper Fitzhue en Bart Van Dijck namen op hun reizen door de Karpaten vaak deel aan het lokale winterritueel van de dansende beer. Dit inspireerde hen tot het crëeren van een eigen rite de passage, met elementen uit de Belgische en de Roemeense folklore. URS GEEST in CIAP Hasselt is dus niet alleen een expo, maar een totaalbeleving. Zo bieden de gekostumeerde kunstenaars het publiek een speciaal voor hen gebrouwen Hasseltse jenever aan. 

Milan Warmoeskerken componeert doorgaans elektronica - maar nu wordt zijn werk uigevoerd door het Roemeense Tulnic Ensemble. Vijf vrouwen uit Avram Iancu, een dorp in de Roemeense provincie Alba Iulia. De tulnic is een blaasinstrument van 2,5 tot 3 meter lang dat sinds de middeleeuwen als communicatiemiddel wordt gebruikt in de bergen.

Podcast Pompidou - dinsdag 1 oktober 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.