Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou dinsdag 11 juni 2019

Pompidou dinsdag 11 juni 2019Kunst & Cultuur

Bert Van Raemdonck komt vertellen over zijn nieuwe dichtbundel 'Hier raken we mij kwijt'. Gudrun De Geyter interviewt Dmitri Tcherniakov, regisseur van 'Het sprookje van Tsaar Saltan'. En Christophe Vekeman las ‘Aanvulling op het leven van Barbara Loden’ van Nathalie Léger.
Het sprookje van tsaar Saltan, van 11 tot 29 juni in de Munt© De Munt

Het sprookje van tsaar Saltan, van 11 tot 29 juni in de Munt

Toen Nikolaj Rimski-Korsakov eind negentiende eeuw in een Poesjkinbundel stuitte op Het Sprookje van tsaar Saltan, moet hij meteen geweten hebben dat in het gekke universum dat daar werd gecreëerd een fantastische opera zat verstopt.

Met een naam die op zichzelf al doet dromen, een krijgerprins en een zwaanprinses als personages en zijn eigen talent voor melodie en orkestratie, is het resultaat een opera waarmee elke regisseur zich zou willen uitleven.

Voor deze enscenering is het de Russische Dmitri Tcherniakov die de touwtjes in handen mocht nemen. Eerder regisseerde hij voor de Munt Il Trovatore van Verdi, waarvan vooral de psychologische kracht de pers overtuigde. Gudrun De Geyter interviewt Tcherniakov over het verhaal, de regie en de samenwerking met dirigent Alain Altinoglu als orkesttovenaar.

Nathalie Léger is directeur van IMEC, het Franse instituut met uitgeversarchieven. Als curator maakte ze tentoonstellingen in Pompidou over Roland Barthes en Samuel Beckett. In 2012 kreeg ze voor haar tweede roman de Prix du Livre Inter. In Supplément à la vie de Barbara Loden verzamelt Léger verhalen van de Amerikaanse actrice en regisseuse en haar personage Wanda. Christophe Vekeman las de vertaling, Aanvulling op het leven van Barbara Loden, verschenen bij Koppernik.

Gebroken letters op een roze kaft: Hier raken we mij kwijt. In zijn nieuwe dichtbundel onderzoekt Bert Van Raemdonck ons zwijgen en deserteren. ‘We kunnen elkaar wakker houden, wachten en onszelf laten verzwelgen. Maar dan verliezen we onszelf. Dan raken we ons kwijt.’ De kou komt de bundel binnengeslopen, net als de twijfel. De dichter komt vertellen en voorlezen uit eigen werk.

Volgt u Pompidou al via Facebook en Instagram?

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Download de podcast

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - dinsdag 11 juni 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram