Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou dinsdag 2 april 2019

Pompidou dinsdag 2 april 2019Blijf verwonderd!

Herinnert u zich nog 'de man met het hoedje', die na de aanslagen in Zaventem in alle nieuwsberichten voorkwam? Die duikt nu op in een roman van Fikry El Azzouzi. Verder eerherstel voor de 17de-eeuwse schrijfster Margaret Cavendish, en voor de anonieme Afrikaanse mannen en vrouwen op schilderijen van Westerse kunstenaars.
(c) Danny Willems

Fikry El Azzouzi duikt met veel humor in het hoofd van een martelaar

  • Filosofe Kathleen Gabriëls over 'De stralende wereld' van de 17de-eeuwse schrijfster Margaret Cavendish
  • Tracy Bibo-Tansia over de tentoonstelling 'Le modèle noir' in Musée d'Orsay

 

Waarom verlangt iemand naar martelaarschap? Neem nu de man die zou deelnemen aan de aanslagen op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016, en zich op het laatste nippertje bedacht. Waar was het hem om te doen? Fikry El Azzouzi zoekt antwoorden in een fictief levensverhaal van 'de man met het hoedje'. Met een flinke schep satire. Want humor helpt wonden helen, volgens El Azzouzi.

Wie is Margaret Cavendish? Eén van de weinige vrouwen uit de 17de eeuw die schreef. En volgens de Britse krant The Guardian schreef ze één van de tien literaire klassiekers die je moet gelezen hebben. Dat boek, 'De Stralende Wereld' is nu in het Nederlands beschikbaar. Wij lieten het lezen door een vrouwelijke wetenschapster, dat spreekt: filosofe Kathleen Gabriëls.

Wie zijn de Afrikaanse mannen en vrouwen die we zien op de schilderijen van Westerse kunstenaars als Manet, Cézanne en Matisse? Wat verraden die schilderijen over de manier waarop blanke Europeanen door de eeuwen heen naar Afrikaanse mensen keken? Die vragen worden beantwoord op de tentoonstelling 'Le modèle noir' in Musée d'Orsay. En of dat een goede tentoonstelling is, horen we van politicologe Tracy Bibo-Tansia.

Volgt u Pompidou al via Facebook en Instagram?

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Download de podcast

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - dinsdag 2 april 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.