Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou dinsdag 2 juni 2020

Pompidou dinsdag 2 juni 2020Kunst & Cultuur

2020 is het jaar van Rafaël. Het is precies 500 jaar geleden dat de Italiaanse Renaissancekunstenaar overleed. Chantal Pattyn duikt in zijn leven en werk met kunsthistoricus Koenraad Jonckheere en architect Dirk De Meyer.
© Ashmolean Museum Oxford

Vermoedelijk zelfportret van Rafaël als tiener

Op Goede Vrijdag 1520 stierf in Rome Raffaello Sanzio, de kunstenaar die genoeg had aan zijn voornaam om in de geschiedenisboeken te belanden. Zijn vroegste jaren zijn met raadsels omgeven. Nadat hij zich had laten opmerken met portretten en Madonna-schilderijen, trok hij naar Rome en maakte er een steile opmars aan het Vaticaan. Tot grote ergernis van zijn rivaal Michelangelo.

In Rome opende in maart een grote tentoonstelling ter ere van Rafaël in de Scuderie del Quirinale. Door de coronapandemie moest die tentoonstelling meteen de deuren sluiten, maar nu kan hij eindelijk weer openen. In Rome geraken we voorlopig niet. Maar niet getreurd, met kunsthistoricus Koenraad Jonckheere en Dirk De Meyer neemt Chantal Pattyn het boeiende leven en prachtige werk van Rafaël onder de loep.

Podcast Pompidou - dinsdag 2 juni 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.