Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou dinsdag 21 januari 2020

Pompidou dinsdag 21 januari 2020Kunst & Cultuur

Patrice Lumumba, de eerste premier van Congo, heeft tal van kunstenaars geïnspireerd. Chantal Pattyn reflecteert erover met Matthias De Groof en Phillip Van den Bossche. Gaea Schoeters heeft het over de Amerikaanse schrijfster Vivian Gornick.

Patrice Lumumba zit in het collectief geheugen gegrift, ook in de kunstwereld.

Na de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba kwam er een hele herdenkingscultuur rond hem op gang. Filmwetenschapper Matthias De Groof onderzoekt, samen met collega's uit verschillende hoeken van de wereld, hoe Lumumba de voorbije decennia werd uitgebeeld in kunst en film. Het resultaat van dat onderzoek lezen we in het boek Lumumba in the arts, verschenen bij Leuven University Press.

Hoe kijkt tentoonstellingsmaker Phillip Van den Bossche naar dit boek? Hij verdiept zich al jaren in de hedendaagse Congolese kunst en dekolonisatie. Daarnaast werkt hij met kunstenaar Eric Van Hove aan het project Malhoun 2.0 in Marokko.

Schrijfster Vivian Gornick is al jaren een belangrijke stem in het Amerikaanse intellectuele leven. In 'Een vrouw apart, en de stad', verschenen bij Nijgh & Van Ditmar breekt ze een lans voor een ongebonden leven op het ritme van de stad. Wat zou schrijfster Gaea Schoeters ervan vinden?

 

 

Podcast Pompidou - dinsdag 21 januari 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram