Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou dinsdag 26 mei 2020

Pompidou dinsdag 26 mei 2020Kunst & Cultuur

Nicky Aerts praat met Matthijs de Ridder over 'Besmette stad', een veelvormig antwoord op Paul van Ostaijen. Iwan Strauven maakte in Bozar een tentoonstelling over de Kroatische architect Vjenceslav Richter. Greet Van Thienen las nieuw werk van de Amerikaanse filosofe Susan Neiman.

Vjenceslav Richter, Ontwerp voor een Joegoslavisch Paviljoen in Parijs, 1950

In 1921 publiceerde Paul van Ostaijen de bundel Bezette Stad. Anno 2020 formuleren 60 schrijvers, illustratoren en kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland een antwoord op die bundel, op vraag van het Vlaams-Nederlands huis deBuren. Daar gingen tal van virtuele leesateliers aan vooraf, geleid door Matthijs de Ridder. Het resultaat is binnenkort te zien in een digitale stadsomgeving.

In 1958 ontwierp de Kroatische architect Vjenceslav Richter het Joegoslavische Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Vandaag overleeft het gebouw als school in Wevelgem. Maar Vjenceslav Richter presteerde nog veel meer. Dat is te zien op de tentoonstelling 'The world as a pavilion' in Bozar, samengesteld door Iwan Strauven.

In juni lanceert Klara een nieuwe reeks afleveringen van de filosofiepodcast Kant, en klaar! De Amerikaanse filosofe Susan Neiman mag de spits afbijten. Onlangs verscheen bij Lemniscaat haar boek 'Wat we van de Duitsers kunnen leren', en dat werd gelezen door Greet Van Thienen.

Podcast Pompidou - dinsdag 26 mei 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.