Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou donderdag 23 april 2020

Pompidou donderdag 23 april 2020Kunst & Cultuur

Wordt er meer gelezen nu alle cultuurhuizen de deuren dicht houden? Nicky Aerts vraagt het aan boekhandelaar Bart Van Aken. En we doen er nog wat leesvoer bovenop. Kristin Rogghe vertelt meer over het werk van Achille Mbembe, en Catherine Vuylsteke stelt de Indiase debutante Madhuri Vijay voor. En Philippe Van Cauteren reageert op de dood van kunstenaar Lois Weinberger.

Achille Mbembe is één van de belangrijkste Afrikaanse denkers

Hoe organiseert de boekensector zich in tijden van corona? Boekhandels houden de deuren noodgedwongen dicht, maar vinden creatieve manieren om hun klanten te bedienen. En boeken lijken voor veel lezers belangrijker dan ooit. Bart Van Aken van de Gentse boekhandel Paard van Troje deelt zijn ervaringen.

Achille Mbembe wordt beschouwd als de belangrijkste Afrikaanse denker van het moment. Hij is afkomstig uit Kameroen, studeerde in Parijs en doceert in Johannesburg. In 'Kritiek van de zwarte rede' reflecteert hij over racisme en ongelijkheid. In 'Een politiek van vijandschap' stelt hij het uitroepen van de noodtoestand in vraag. De Ruhrtriënnale nodigde hem uit om het festival dit jaar te openen, en dat leidt tot een hetze in de Duitse kranten. Want Achille Mbembe is ook een omstreden denker. Kristin Rogghe, stadsdramaturge bij KVS, maakt ons wegwijs in zijn werk.

Catherine Vuylsteke is enthousiast over Het verre veld, het debuut van de Indiase schrijfster Madhuri Vijay. Het boek verscheen bij Meulenhoff.

Vorige week overleed de Oostenrijkse kunstenaar Lois Weinberger. Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK vertelt over de man die een vriend werd en van wie het museum heel wat werken in huis heeft.

Podcast Pompidou - donderdag 23 april 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.