Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou donderdag 30 januari 2020

Pompidou donderdag 30 januari 2020Kunst & Cultuur

Pompidou viert Gedichtendag met Jens Meijen. Verder aandacht voor 'Falend licht', een interessante studie van politicologen Ivan Krastev en Stephen Holmes, en de tentoonstelling 'American women' in Brussel.
© De Bezige Bij

Een nieuwe stem in de Nederlandstalige poëzie: Jens Meijen

Vandaag is Gedichtendag, het startschot van de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Dichter Jens Meijen leverde onlangs zijn debuutbundel Xenomorf af, verschenen bij De Bezige Bij. Daarin tekent hij verzet aan tegen de omgang met het klimaat en de winstmaximalisatie in de samenleving.

Politicologen Ivan Krastev en Stephen Holmes groeiden elk aan een andere kant van het IJzeren Gordijn op. In 'Falend licht' maken ze een tegendraadse analyse van wat er met de wereld gebeurde sinds 1989. Dertig jaar na de val van de Muur lijken westerse politici steeds meer inspiratie te putten uit de antiliberale, populistische leiders uit het voormalige Oostblok. Wat Krastev en Holmes daar precies mee bedoelen, horen we van Werner Trio. 'Falend licht' is verschenen bij Atlas Contact.

Ook de #MeToo-beweging schudde de wereld door elkaar. De kunstwereld is bezig aan een grote inhaaloperatie om vrouwelijke kunstenaars uit de vergetelheid te halen. Hoe vrouwen de grote maatschappelijke omwentelingen in hun oeuvre verwerkten, is ook het thema van de tentoonstelling 'American Women' bij galerie Valérie Bach in Brussel. Pompidou stuurde er een man op af: Jeroen Laureyns.

Podcast Pompidou - donderdag 30 januari 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.