Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou donderdag 6 juni 2019

Pompidou donderdag 6 juni 2019Kunst & Cultuur

Nicky Aerts volgt archeologen Jeroen Poblome en Sam Cleymans naar Sagalassos. Verder filmmaker Bülent Öztürk over de Turkse schrijver Ahmet Altan en Catherine Vuylsteke over een nieuwe ontdekking: schrijfster Edi Edugyan.

Schrijver en journalist Ahmet Altan: in Turkije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf

Al enkele decennia voert de KU Leuven archeologisch onderzoek in Sagalassos, een antieke metropool in het Zuid-Westen van Turkije. Recent onderzoek vergelijkt het leven in Sagalassos tijdens het Romeinse keizerrijk en zo'n duizend jaar later, in de Byzantijnse tijd. Archeologen Jeroen Poblome en Sam Cleymans schreven daarover samen het boek 'De gezichten van Sagalassos', verschenen bij Lannoo. Er loopt ook een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

In de zomer van 2016 vond in Turkije een mislukte staatsgreep plaats. In de nasleep daarvan werd de Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij werd ervan verdacht de coupplegers aan te moedigen. Vanuit de gevangenis publiceerde Altan 'Ik zal de wereld nooit meer zien', verschenen bij De Bezige Bij. Daarin beschrijft hij de politieke situatie in zijn land. Filmmaker Bülent Öztürk las het boek.

De Canadese schrijfster Esi Edugyan is een nieuwe ontdekking in de Angelsaksische literatuur. Met haar roman 'Washington Black' haalde ze de shortlist van de belangrijke Man Booker Prize. Catherine Vuylsteke las de Nederlandse vertaling, verschenen bij Signatuur.

Volgt u Pompidou al via Facebook en Instagram?

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Download de podcast

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - donderdag 6 juni 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.