Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou maandag 1 april 2019

Pompidou maandag 1 april 2019Blijf verwonderd!

Een kunstwerk is meer dan een esthetische ervaring. En daarom moeten we ons ook niet de vraag stellen of we het mooi of lelijk vinden. Filosoof Thijs Lijster vertelt in Pompidou hoe hij naar kunst kijkt.
(c) Harry Cock

Kunst, dat is gewoon een andere manier van denken, volgens filosoof Thijs Lijster

'Denken door kunst', dat is waar Thijs Lijster voor pleit in zijn nieuwe essaybundel 'Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie '.

Lijster doceert kunst- en cultuurfilosofie in Groningen. In Nederland maakte hij grote indruk met zijn bundel 'De grote vlucht inwaarts'. Daarin stelde hij dat onze maatschappij lijdt onder collectief narcisme.

We hebben duidelijk nood aan een nieuwe manier van denken en redeneren. Kunnen kunstenaars ons de weg wijzen? Dat onderzoekt Thijs Lijster via het werk van fotografe Marijke van Warmerdam, performancekunstenares Marina Abramovic, beeldend kunstenaar Damien Hirst en vele anderen.

De boeken van Thijs Lijster verschijnen bij De Bezige Bij.

Volgt u Pompidou al via Facebook en Instagram?

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Download de podcast

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - Maandag 1 april 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.