Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou maandag 11 maart 2019: 100 jaar Bauhaus

Pompidou maandag 11 maart 2019: 100 jaar BauhausKunst & Cultuur

Wat was de impact van Bauhaus in de Lage Landen? Chantal Pattyn vraagt het aan Véronique Boone en Mienke Simon Thomas.

Bauhausorkest, 1930 (detail)

In 1919 richtte architect Walter Gropius het Bauhaus op in Weimar. Tijdens het interbellum groeide het uit tot een vooruitstrevend instituut voor kunstnijverheid. Tal van vooraanstaande kunstenaars, als Paul Klee en Ludwig Mies Van der Rohe, gaven er les.

Bauhaus bouwde verder op de Kunstgewerbeschule die de Belgische architect Henry van de Velde oprichtte in Weimar in 1915. Van de Velde zette die ideeën verder in de Brusselse kunstschool La Cambre.

Pompidou gaat een uur lang op zoek naar de banden tussen Bauhaus en de Lage Landen. Met ingenieur-architecte Véronique Boone, die doceert aan de faculteit architectuur van La Cambre. En met Mienke Simon Thomas, die in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling 'Nederland - Bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld' samenstelde.

Volgt u Pompidou al via Facebook en Instagram?

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Download de podcast

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - maandag 11 maart 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.