Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou maandag 16 september 2019

Pompidou maandag 16 september 2019Kunst & Cultuur

De internationale museumwereld vliegt elkaar in de haren over een nieuwe museumdefinitie. Sergio Servellon vertelt wat er aan de hand is. Timo De Rijk bestudeerde de designproductie in het Derde Rijk. Choreograaf Benjamin Vandewalle laat ons op een andere manier kijken naar het vertrouwde.
© Münchner Stadtmuseum, Sammlung Reklamekunst

Poster voor de Olympische Spelen in Berlijn, 1936

In 2016 concludeerde ICOM, de Internationale Raad van Musea, dat de bestaande definitie van een museum aan een herziening toe was. Daarvoor werd een speciaal comité opgericht. De nieuwe definitie zal de werking van musea over de hele wereld bepalen. Maar een groot deel van de professionele museumwereld voelt zich niet gehoord. Tijdens het ICOM-congres in Kyoto, begin september 2019, werd de stemming over de nieuwe definitie uiteindelijk uitgesteld. Sergio Servellon was er bij in Kyoto en legt uit waar de problemen zich situeren.

De tentoonstelling 'Design van het Derde Rijk' in Design Museum Den Bosch laat zien hoe de nazi's vormgeving inzetten om hun ideologie te verspreiden. Curator Timo De Rijk vertelt meer.

Benjamin Vandewalle maakt constructies waarin je tegelijk toeschouwer en performer bent. Hoe dat precies werkt, kunnen we ervaren met Studio Cité in Brussel, een initiatief van Kaaitheater.

Podcast Pompidou - maandag 16 september 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.