Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou maandag 9 maart 2020: live op 'Tussen hemel en aarde’

Pompidou maandag 9 maart 2020: live op 'Tussen hemel en aarde’Kunst & Cultuur

Na 35 jaar is de restauratie aan de Sint-Pieterskerk in Leuven afgerond. M Leuven cureert in de kerk een permanente tentoonstelling met Vlaamse topstukken. De blikvangers zijn de twee belangrijkste werken van de 15de-eeuwse Vlaamse meester Dieric Bouts. Chantal Pattyn gaat live vanuit M Leuven.
© Lukasweb - Art in Flanders/Foto Hugo Maertens

Dirk Bouts, Het laatste avondmaal

Dieric Bouts was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven. De Nederlandse kunstschilder kwam naar Leuven en was er tot aan zijn dood actief. Hij schilderde er onder andere zijn belangrijkste meesterwerken, ‘Het laatste avondmaal’ en ‘De marteling van de heilige Erasmus’.

Beide werken zijn opnieuw te zien in de Sint-Pieterskerk in Leuven, waarvoor ze oorspronkelijk gecreëerd werden. De kerk werd de voorbije 35 jaar intensief gerestaureerd. Er vinden nog altijd erediensten plaats, maar de Sint-Pieterskerk is ook een museum waar Vlaamse topstukken getoond worden.

Om het verhaal van de kunstschatten van de kerk in hun historische context te vertellen, werkte M een innovatieve digitale beleving uit: ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’.

Chantal Pattyn praat erover tijdens een live-uitzending van Pompidou in M Leuven, met M-conservator Peter Carpreau, restauratrice Linda Temmink en collega Mark Janssens.

Podcast Pompidou - maandag 9 maart 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.