Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 13 november 2018

Pompidou op dinsdag 13 november 2018Kunst & Cultuur

Nicky Aerts reist door Europa na de Grote Oorlog, met Erwin De Decker en Peter Jacobs. Sara Debroey zag Mantegna-Bellini in Londen en Diederik Peeters doet aan magie op het Playgroundfestival.

Erwin De Decker en Peter Jacobs, Parijs-Berlijn

Al tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam het toerisme naar de slagvelden op gang. Ook in de jaren '20 kregen tal van plekken een mythische status door hun rol in het conflict. Veel verhalen zijn vergeten, maar Erwin De Decker en Peter Jacobs brengen ze opnieuw tot leven in 'Parijs-Berlijn. Een reis door Europa na de Grote Oorlog'. Het boek verscheen bij Polis.

Kunstenaars Andrea Mantegna en Giovanni Bellini speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Italiaanse Renaissance. Ze waren schoonbroers, maar ook rivalen. De National Gallery in Londen brengt hun werk samen, en Sara Debroey ging kijken. De tentoonstelling reist in het voorjaar van 2019 naar de Gemäldegalerie in Berlijn.

Op het Playgroundfestival in Leuven gaat Diederik Peeters op zoek naar het verband tussen wetenschap en magie. Hij creëert een optische illusie die in de 19de eeuw gebruikt werd om spoken tevoorschijn te toveren. De performance 'Forgotten Futures' en de tentoonstelling 'Traces of Apparitions' zijn te zien in Stuk.

Volgt u Pompidou al via de nieuwe Instagram? Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Podcast Pompidou - dinsdag 13 november 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.