Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 14 februari

Pompidou op dinsdag 14 februariKunst & Cultuur

Kurt Van Eeghem praat met Saskia Van Kampen over de tentoonstelling 'Gek van surrealisme' in Rotterdam. Verschillende buitenlandse musea zetten 100 jaar Russische Revolutie in de kijker, Jan Balliauw en Sara Debroey pikken de toppers uit het aanbod.
Tsaar Nicolaas II en tsarevitsj Aleksej, ca. 1910, (c) GARF, The State Archive of the Russian Federation, Moscow

Tsaar Nicolaas II en tsarevitsj Aleksej, ca. 1910, (c) GARF, The State Archive of the Russian Federation, Moscow

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam brengt dit voorjaar 'Gek van surrealisme', een overzicht waarvoor 300 werken uit vier privé-verzamelingen worden samengebracht. Curator Saskia van Kampen laat minder bekende werken zien van grote namen als Salvador Dali, Max Ernst, René Magritte en Joan Miro. Bekijk hier de filmpjes die ArtTube maakte bij de tentoonstelling.

De Russische Revolutie van 1917 vormt dit jaar de rode draad door het tentoonstellingen- en boekenaanbod. VRT-Ruslandexpert Jan Balliauw en Pompidou-redactrice Sara Debroey stellen twee toppers uit het aanbod voor.

De Hermitage in Amsterdam vertelt hoe er een einde kwam aan het bewind van de tsaar in de tentoonstelling '1917, Romanovs & Revolutie'.

De Royal Academy in Londen brengt het vervolg op dat verhaal. 'Revolution: Russian Art 1917-1932' laat zien hoe het optimisme in de artistieke wereld na de revolutie uiteindelijk door Stalin gebroken werd.

 

Andrey Golubev, Red Spinner, 1930, The Burilin Ivanovo Museum of Local History
Andrey Golubev, Red Spinner, 1930, The Burilin Ivanovo Museum of Local History

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.