Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 15 mei 2015

Pompidou op dinsdag 15 mei 2015Kunst & Cultuur

Nicky Aerts praat met Herlinde Leyssens over haar boek 'Kongokorset' en met Koen De Vlieger over 'Winters in Brussel', een nieuwe tentoonstelling in Kasteel d'Ursel. Christophe Vekeman las 'Een odyssee' van Daniel Mendelsohn.

Hôtel d'Ursel in Brussel, Foto: Kasteel d'Ursel

Gabrielle Deman groeide eind 19de eeuw op in het Brusselse kunstmilieu. In 1904 vertrok ze op huwelijksreis naar Afrika en werd zo de eerste Belgische vrouw die Congo doorkruiste. Haar nalatenschap wordt bewaard in het Afrikamuseum in Tervuren, en op die historische documenten baseerde Herlinde Leyssens zich voor haar eerste roman 'Kongokorset', verschenen bij Vrijdag

Naast het kasteel in Hingene bezat de adellijke familie d'Ursel ook decennialang een stadsresidentie in Brussel. Dat gebouw ging ten onder aan erfeniskwesties en de aanleg van de Noord-Zuid-verbinding, maar komt opnieuw tot leven op de tentoonstelling 'Winters in Brussel' in het Kasteel d'Ursel. Historicus Koen De Vlieger doet het hele verhaal.

De Amerikaanse classicus Daniel Mendelsohn maakte samen met zijn vader Jay een reis langs de Middellandse Zee, in navolging van de omzwervingen van Odysseus. Onderweg leren vader en zoon elkaar beter kennen. Het resultaat schreef Daniel Mendelsohn neer in 'Een Odyssee. Een vader, een zoon, een epos', verschenen bij De Bezige Bij. Christophe Vekeman las het boek.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.