Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 22 november

Pompidou op dinsdag 22 novemberKunst & Cultuur

Kurt Van Eeghem praat met regisseur Paula van der Oest over haar verfilming van Tonio, met Johan Pas over de Belgische kunstenaars Walter Leblanc en Jef Verheyen, en met Jos Van Den Bergh over een tentoonstelling van Roman Signer.
Still uit de film Tonio, Foto: Victor Arnolds

Still uit de film Tonio, Foto: Victor Arnolds

Op Pinksterdag 2010 verongelukte Tonio, de enige zoon van schrijvers A. F. Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich. Hij was op dat moment 21. Over het verlies en het rouwproces schreef A. F. Th. van der Heijden een boek. De Nederlandse regisseur Paula van der Oest waagde zich aan de delicate opdracht om het te verfilmen.

Licht, materie, ruimte, monochromie ... het zijn enkele elementen uit de werken van de Antwerpse kunstenaars Walter Leblanc en Jef Verheyen. Ze knoopten daarmee aan bij de internationale Zero-beweging, die na de Tweede Wereldoorlog tabula rasa wilde maken. Het Museum van Elsene brengt een overzicht van hun werk. Een gesprek met kunsthistoricus Johan Pas.

Jos Van Den Bergh zag in het Middelheimmuseum werk van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer, een man die houdt van een beetje actie. Op dit filmpje ziet u wat hij in het Middelheimpark uithaalde bij de opening van zijn tentoonstelling 'Projet pour un jardin'.

Jos Van Den Bergh heeft ook nog een filmtip in de aanbieding. Cinema Zuid toont op 23 november Eva Hesse, een tedere documentaire over één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaressen in de Verenigde Staten. Ze was een vertrouweling van Sol LeWitt en vulde tijdens een solotentoonstelling met haar omvangrijke sculpturen het volledige Guggenheim in New York. Door haar vroege dood verdween haar werk onterecht uit de belangstelling, maar daar is de voorbije jaren verandering in gekomen.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram