Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 29 november

Pompidou op dinsdag 29 novemberKunst & Cultuur

Kurt Van Eeghem praat met Christoph Grafe over de rol van ambacht in de architectuur. Sara Debroey heeft het over 'Femmes Artistes' in Namen en Jeroen Struys brengt de nieuwe film van Jim Jarmusch mee.
Still uit Paterson, de nieuwe film van Jim Jarmusch

Still uit Paterson, de nieuwe film van Jim Jarmusch

De bouwpraktijk is door de eeuwen heen ingrijpend veranderd. Ondanks alle nieuwe technieken doen architecten steeds vaker beroep op goed, ouderwets vakmanschap. De tentoonstelling 'Ensembles' in het Vlaams Architectuur Instituut toont projecten uit verschillende Europese landen waar architect en ambachtsman samenwerken. Een gesprek met curator Christoph Grafe.

 

tentoonstelling ENSEMBLES. ARCHITECTUUR EN AMBACHT

In het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt loopt ondertussen nog altijd 'Maatwerk - Massarbeit', een overzicht van de interessantste architectuur uit de Lage Landen van de voorbije 3 decennia. De tentoonstelling kwam er in het kielzog van de Frankfurter Buchmesse, waar Vlaanderen en Nederland dit jaar eregast waren.

De Belgische kunstwereld was tijdens de Belle Epoque een mannenzaak. In de schaduw van illustere schilders als Félicien Rops, Eugène Demolder of William Degouve de Nuncques waren nochtans ook heel wat vrouwelijke kunstenaars. Het Musée Félicien Rops brengt een hommage aan deze vergeten 'Femmes Artistes'. Sara Debroey ging kijken.

Jim Jarmusch is één van de boegbeelden van de Amerikaanse onafhankelijke film. Zijn nieuwe film Paterson loopt vanaf 7 december in de Belgische bioscopen. Jeroen Struys brengt een vooruitblik, en ging ook langs bij de tentoonstelling over de regisseur in de Brusselse Cinema Galéries.

Dagmar De Furuhjelm, L'atelier du peintre Blanc-Garin

Te zien op 'Femmes Artistes': Dagmar De Furuhjelm, L'atelier du peintre Blanc-Garin, ca. 1890, Gemeente Schaarbeek, Brussel, inv. N264 (c) Atelier de l'imagier

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts nodigen een ‘guest of honour’ uit en laat ook andere gasten aan de studiotafel plaats nemen. Alles voor de Kunst!

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Contact: pompidou@klara.be

Pompidou wordt als podcast aangeboden.