Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 6 november 2018

Pompidou op dinsdag 6 november 2018Kunst & Cultuur

Nicky Aerts praat met Frank Westerman over zijn boek 'Wij, de mens', en met Maite van Dijk over Gauguin en Laval in het Van Goghmuseum. Christophe Vekeman brengt Feuilletons 10 van Jeroen Brouwers mee.
Van Gogh Museum Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Charles Laval, Landschap op Martinique, olieverf op doek, 1887-1888

De ontdekking van een fossiele oermens op het Indonesische eiland Flores in 2003 bracht de gangbare theorieën over de ontwikkeling van de mens aan het wankelen. Frank Westerman doet de hele discussie uit de doeken in zijn nieuwe boek 'Wij, de mens', verschenen bij Querido Fosfor. En dat brengt hem bij de filosofische vraag: wie zijn wij, mensen, en wat onderscheidt ons van dieren?

Een verblijf op Martinique had een cruciale invloed op het oeuvre van Paul Gauguin en Charles Laval. De kleurrijke werken die ze er maakten zijn voor het eerst samen te zien in het Van Goghmuseum in Amsterdam. Maite van Dijk is curator.

Bij Demian verscheen 'Laatste plicht', de tiende editie van Jeroen Brouwers eenmanstijdschrift Feuilletons. Christophe Vekeman las dit literaire monument voor Hans Roest.

Volgt u Pompidou al via de nieuwe Instagram? Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Podcast Pompidou - dinsdag 6 november 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.