Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 8 januari 2019

Pompidou op dinsdag 8 januari 2019Kunst & Cultuur

In Théâtre National gaat 'La Reine Lear' van Tom Lanoye in première. Kunsthistoricus Steven Jacobs haalt de geschiedenis van het Belgische kunstblad Variétés aan op een tentoonstelling in de Gentse tentoonstellingsruimte Vandenhove. Catherine Vuylsteke brengt 'Istanbul, Istanbul' van Burhan Sönmez mee.

E.L.T. Mesens, La lumière déconcertante, 1926, in Variétés II, 2

In Vandenhove, het Centrum voor Architectuur en Kunst van de Universiteit Gent, loopt een tentoonstelling over het Belgische kunstmagazine Variétés. Het putte daarvoor uit de collectie van het AMSAB. Variétés kende slechts twee jaargangen, maar ontpopte zich in die korte periode tot een opwindend en vooruitstrevend overzicht van de kunstwereld in het interbellum. Steven Jacobs neemt ons mee door de geschiedenis van het blad.

Drie jaar geleden schreef Tom Lanoye 'Koningin Lear' voor Toneelgroep Amsterdam. Een hedendaagse bewerking van Shakespeares King Lear. Vanavond gaat 'La Reine Lear', de Franstalige bewerking in première in Théâtre National, in een regie van Christophe Sermet.

Burhan Sönmez is momenteel één van de interessantse Turkse schrijvers, maar zijn werk is hier nagenoeg onbekend. Daar komt misschien verandering in, nu uitgeverij Orlando zijn doorbraak 'Istanbul, Istanbul' naar het Nederlands vertaalde. Catherine Vuylsteke las het boek.

Volgt u Pompidou al via de nieuwe Instagram? Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen. 

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - Dinsdag 8 januari 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.