Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op dinsdag 9 oktober 2018

Pompidou op dinsdag 9 oktober 2018Kunst & Cultuur

Nicky Aerts trekt naar Berlijn in de jaren '20, met Inga Rossi-Schrimpf van de KMSKB en met Christophe Vekeman. En Michael Kwakkelstein stelde een unieke tentoonstelling over Leonardo da Vinci samen in Haarlem.
Van der Heydt-Museum, Wuppertal

Ernst Ludwig Kirchner, Frauen auf der Strasse, 1915

In Berlijn waren de roaring twenties een decennium van tegenstrijdigheden: een bruisend uitgaansleven, een vernieuwende kunstscène en de opkomst van extreem-rechts. De KMSKB in Brussel brengen die periode tot leven op de tentoonstelling 'Berlin 1912-1932'. Curator Inga Rossi-Schrimpf bracht 200 werken samen van kunstenaars als Otto Dix, Ernst Ludwig Kirchner en Kazimir Malevich.

De Oostenrijkse schrijfster Vicki Baum maakte het allemaal aan den lijve mee. In Grand Hotel beschreef ze het leven in een luxueus Berlijns hotel in de jaren '20. In 1929 kwam de verfilming met Greta Garbo in de zalen, maar het boek zelf raakte in de vergetelheid. Nu is er een Nederlandse vertaling bij Querido. Christophe Vekeman las het boek.

Het Teylers Museum in Haarlem realiseerde een tour-de-force: het brengt tekeningen van Leonardo da Vinci van over de hele wereld samen. Curator Michael Kwakkelstein komt vertellen hoe hij dat voor elkaar kreeg.

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Podcast Pompidou - dinsdag 9 oktober 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram