Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op donderdag 23 maart

Pompidou op donderdag 23 maartKunst & Cultuur

Chantal Pattyn praat met Miet Warlop en Katleen Vanlangendonck over Performatik, met Rokus Hofstede over de Franse schrijfster Annie Ernaux en met Heleen Debruyne over nieuw werk van Rebecca Solnit.
Performatik in Kaaitheater, (c) Reinhout Hiel

Performatik in Kaaitheater, (c) Reinhout Hiel

Met de biënnale Performatik nodigt Kaaitheater kunstenaars uit die springen tussen beeldende kunst en podiumkunst, en het publiek actief betrekken bij wat ze doen. Dit jaar nodigde programmator Katleen Van Langendonck opnieuw prominente namen uit binnen- en buitenland uit: Kate McIntosh, Meg Stuart, Trajal Harrell, Philippe Quesne ... Voor Performatik komt ook Miet Warlop - volop aan de slag in het buitenland - nog eens langs in België. Ze opent de tentoonstelling van kunstenaar Yves Klein in Bozar met een reeks performances, en in de Kaaistudio's brengt ze 'Crumbling Down'.

De Franse schrijfster Annie Ernaux is één van de eregasten op het Passa Porta Festival. Rokus Hofstede vertaalde haar roman 'Meisjesherinneringen' (De Arbeiderspers), waarin Ernaux terugdenkt aan een cruciale zomer uit haar jeugd.

Volgens de Amerikaanse historica en activiste Rebecca Solnit gaan mannen er vaak van uit dat ze alles weten en ook moeten uitleggen aan de vrouwen rondom hen. Ze legt het fenomeen onder de loep in het essay 'Mannen leggen me altijd alles uit' (Podium) en Heleen Debruyne popelt om dat te lezen.