Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op donderdag 24 november

Pompidou op donderdag 24 novemberKunst & Cultuur

Kurt Van Eeghem praat met schrijfster Vrouwkje Tuinman over Paganini, met Jan Caeyers over Beethoven en met kunstenaar Mira Sanders over de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson. Kortom, een tochtje door de 19de eeuw.

De Italiaanse violist Nicolo Paganini speelde zo virtuoos, dat hij ervan verdacht werd een pact met de duivel gesloten te hebben. Na zijn dood weigerde de kerk hem te begraven in gewijde grond, al was dat misschien omdat hij de priester aan zijn sterfbed had weggestuurd. Er zat voor tienerzoon Achille niets anders op dan met het lijk van zijn vader rond te trekken. Dat is het vertrekpunt van 'Afscheidstournee', een nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster Vrouwkje Tuinman, verschenen bij Cossée.

De tentoonstelling 'Ludwig van' in de Philharmonie de Paris laat zien dat Beethoven niet alleen componisten en muzikanten inspireert. Hij spreekt ook tot de verbeelding van schrijvers, beeldend kunstenaars en popmuzikanten. Beethoven-expert Jan Caeyers ging kijken.

De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson schreef in 1878 over een kanotocht tussen Antwerpen en de Franse gemeente Pontoise. Dat inspireerde kunstenares Mira Sanders tot de installatie 'Inland Voyages in an inland voyage' in kunstencentrum Argos. Op 22 monumentale panelen brengt ze de tocht van Stevenson tot leven en ze nodigt hedendaagse kunstenaars uit om erover te reflecteren. 

null

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.