Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op donderdag 6 december 2018

Pompidou op donderdag 6 december 2018Kunst & Cultuur

Hoe verliep de Congolese diaspora naar België en hoe voelen Belgen met Afrikaanse wortels zich in ons land? Chantal Pattyn praat erover met antropologe Bambi Ceuppens, VUB-onderzoekster Ilke Adam en historica Heleen Debeuckelaere.

Bambi Ceuppens

De herinrichting van het Africamuseum gebeurde in overleg met de Congolese bevolking in België. Ook het verhaal van de Congolese diaspora naar België komt ruim aan bod in het museumparcours.

Bambi Ceuppens is als antropologe verbonden aan het Africamuseum. Ze duidt het ontstaan van de Congolese diaspora en de diversiteit binnen de Congolese gemeenschap in België. Zopas verscheen haar boek 'Pietpraat' bij Houtekiet, een essaybundel over de controverse rond de zwarte piet-traditie in de Lage Landen.

Historica Heleen Debeuckelaere heeft Vlaamse en Rwandese wortels en schreef over haar positie als 'Afropeaan' onder meer in de bundel 'Zwart', verschenen bij Atlas Contact.

Ilke Adam van het Institute for European Studies aan de VUB werkte mee aan een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. Daarin schetste ze een socio-demografisch profiel van de 110 000 Congolese, Rwandese en Burundese Belgen.

Volgt u Pompidou al via de nieuwe Instagram? Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen. 

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - donderdag 6 december 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram