Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 16 januari

Pompidou op maandag 16 januariKunst & Cultuur

Chantal Pattyn trekt naar de tentoonstelling BXL UNIVERSEL, praat met Alexander Roose over Manette Salomon van de gebroeders de Goncourt en met Koen Van Synghel over de Elbphilharmonie in Hamburg.
Elbphilharmonie, Hamburg, (c) Thies Rätzke

Elbphilharmonie, Hamburg, (c) Thies Rätzke

Carine Fol viert tien jaar kunstencentrum De Centrale met een trilogie over Brussel. In het eerste deel, BXL UNIVERSEL, brengt ze een origineel portret van de stad. Hedendaagse kunst en archiefdocumenten vullen elkaar aan, met onder andere een nieuw werk van videokunstenaar Pieter Geenen.

In Manette Salomon beschrijven Jules en Edmond de Goncourt het bruisende kunstleven in Parijs in de tweede helft van de 19de eeuw. Het is de periode van Salons en Wereldtentoonstellingen, van legendarische schilders als Ingres, Corot en Delacroix en van beruchte artistieke twisten. Romanist Alexander Roose las de nieuwe Nederlandse vertaling van het boek, verschenen bij Voetnoot.

De opening liet zes jaar langer dan gepland op zich wachten en het budget werd ruim overschreden, maar nu heeft de Elbphilharmonie in Hamburg eindelijk zijn deuren geopend. Duitse muziekliefhebbers hebben hun 'Elphi' ondertussen al in het hart gesloten. Koen Van Synghel trok naar het openingsweekend en inspecteerde het gebouw van Herzog & De Meuron van boven tot onder.

 

 

 

BXL UNIVERSEL, te zien in de Centrale in Brussel, (c) Philippe De Gobert
BXL UNIVERSEL, te zien in de Centrale in Brussel, (c) Philippe De Gobert

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.