Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 18 september

Pompidou op maandag 18 septemberKunst & Cultuur

Nicky Aerts praat met Chokri Ben Chikha en radio- en theatermaker Lucas Derycke. Catherine Vuylsteke brengt een boek van de Mexicaanse schrijfster Valeria Luiselli mee.
Het Nieuwstedelijk, Esperanto, Foto: Valerio Vincenzo

Het Nieuwstedelijk, Esperanto, Foto: Valerio Vincenzo

Hoe blijft theater relevant in een samenleving die er steeds diverser uit ziet, en hoe vermijden theatermakers dat ze in clichés vervallen? Chokri Ben Chikha onderzoekt het in de stukken die hij maakt met zijn gezelschap Action Zoo Humain, en ook in zijn werk als postdoctoraal onderzoeker aan KASK/School of Arts in Gent. Nu bundelt hij zijn bespiegelingen in 'Zoo Humain, de blijde terugkeer van de barbaar', verschenen bij Lannoo Campus.

Radiomaker Lucas Derycke maakt op vraag van Het Nieuwstedelijk zijn eerste theatervoorstelling: Esperanto. Hij verkent de spanning tussen idealisme en pragmatisme via twee verhalen: de terugblik van een oude Esperantist en het relaas van twee vrijwilligsters in een Grieks vluchtelingenkamp.

De Mexicaanse schrijfster Valeria Luiselli werkte in 2015 als tolk voor Latijns-Amerikaanse kinderen die illegaal en zonder ouders de Amerikaanse grens waren overgestoken. Het maakte heel wat gedachten los die ze neerpende in het essay 'Vertel me het einde', verschenen bij Das Mag. Catherine Vuylsteke las het boek.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.