Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 20 maart

Pompidou op maandag 20 maartKunst & Cultuur

Chantal Pattyn duikt in het leven van Arnold Schönberg met Hof van Eede. Jeroen Laureyns trekt naar Otto Dix in Düsseldorf en Els Snick las een monumentale turf van meer dan 1200 bladzijden.

In Vanish Beach brengt Hof van Eede het verhaal van Arnold Schönberg, de vader van de atonale muziek. Na de opkomst van het nazisme zei hij het Europese cultuurleven noodgedwongen vaarwel. Hij leefde in ballingschap in de VS maar voelde zich er nooit helemaal thuis. Dat is voor Wannes Gyselinck en Ans Van den Eede het vertrekpunt van een verhaal over identiteit en culturele achtergrond, te zien op het Klarafestival.

Ook het werk van schilder Otto Dix was in het nazi-tijdperk weinig geliefd, maar in tegenstelling tot Arnold Schönberg bleef hij in Duitsland wonen en koos er voor een leven onder de radar. In K20 in Düsseldorf loopt een overzichtstentoonstelling, en Jeroen Laureyns ging kijken.

Els Snick las een turf die in Duitsland bijzonder goed ontvangen werd. In 'Het Achtste Leven' (Atlas Contact) beschrijft Nino Haratischwili een Georgische familie in zes generaties. Ook de woelige geschiedenis van Oost-Europa trekt voorbij.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.