Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 23 oktober

Pompidou op maandag 23 oktoberKunst & Cultuur

Het M HKA wijdt een tentoonstelling aan Joseph Beuys en daar zet Pompidou graag een boom over op. Verder komt Heleen Debruyne langs met het enige echte 'Pleidooi voor de rechten van de vrouw'.

Joseph Beuys

Hoog tijd om het nog eens over de Duitse kunstenaar Joseph Beuys te hebben, want het M HKA presenteert dit najaar een grote tentoonstelling.

Eind jaren '60 kwam Joseph Beuys immers zelf naar Antwerpen, op uitnodiging van zijn oud-leerling Bernd Lohaus en diens vrouw Anny De Decker. In hun galerie Wide White Space nam hij de legendarische performance Eurasienstab op. Belgische kunstenaars als Marcel Broodthaers en Panamarenko waren erbij.

De impact van Beuys op de Belgische kunstwereld wordt verder uitgespit op de tentoonstelling 'Groeten van de Euraziaat'. Daarin komen ook alle cruciale thema's van Beuys oeuvre aan bod: politiek, ecologie en de zoektocht naar een nieuwe mens. Chantal Pattyn praat erover met M HKA-directeur Bart De Baere en met Anny De Decker.

Heleen Debruyne keert terug naar de wortels van het feminisme met 'Pleidooi voor de rechten van de vrouw' van Mary Wollstonecraft, voor het eerst in het Nederlands uitgegeven door Wereldbibliotheek.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.