Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 26 november 2018

Pompidou op maandag 26 november 2018Kunst & Cultuur

Pompidou duikt in de Tachtigjarige Oorlog, met historica Anne-Laure Van Bruaene en met Rijksmuseum-conservator Gijs van der Ham. Ondertussen is deze Pompidou trouwens beschikbaar als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

80 jaar oorlog

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon, het conflict waarmee de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden uit elkaar groeiden. In Nederland is daar heel wat aandacht voor, met verschillende tentoonstellingen, een tv-reeks en een boek. In België is er veel minder belangstelling voor die gedeelde geschiedenis.

Hoog tijd om dat recht te zetten. Nicky Aerts neemt de Tachtigjarige Oorlog onder de loep met de Vlaamse historica Anne-Laure Van Bruaene en met de Nederlandse historicus Gijs van der Ham, conservator van het Rijksmuseum en curator van de tentoonstelling 'Tachtig Jaar Oorlog'.

Het boek bij die tentoonstelling verscheen bij Atlas Contact.

Alle activiteiten in Nederland vindt u terug op de website 80 Jaar Oorlog.

Ook het Vlaams-Nederlands huis deBuren heeft dit najaar veel aandacht voor de Tachtigjarige Oorlog. Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse schrijvers gaven een stem aan een object uit de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Alle stukken zijn hier te beluisteren. Op 3 december 2018 loopt een debat in De Rode Hoed in Amsterdam over de erfenis van de Tachtigjarige Oorlog.

Volgt u Pompidou al via de nieuwe Instagram? Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Podcast Pompidou - maandag 26 november 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.