Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 28 november

Pompidou op maandag 28 novemberKunst & Cultuur

Kurt Van Eeghem praat met regisseur Peter Brosens en schrijfster Jo Govaerts. Christophe Vekeman brengt het nieuwe boek van Edna O'Brien mee.
King of the Belgians

King of the Belgians

In 'King of the Belgians' moet de fictieve Belgische koning Nicolaas III abrupt een staatsbezoek onderbreken om zijn land te redden. Dat is het begin van een absurde tocht langs de Balkanroute. De nieuwe film van Peter Brosens en Jessica Woodworth werd enthousiast ontvangen op het Filmfestival van Venetië en loopt vanaf 30 november in de Belgische bioscopen.

Het leven van tapijtwever Jan Yoors leest als een sprookje. Hij groeide op in een onconventioneel gezin, als zoon van glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres Magda Peeters. Als 12-jarige ging hij de hort op met een groep zigeuners. Na de oorlog bouwde hij een nieuw leven uit in New York en nam het op voor de minderheden in de stad. In 'Kunstenaar met een zigeunerhart' (uitgeverij Houtekiet) gaat Jo Govaerts op zoek naar de realiteit achter de mythe en doorploegde daarvoor tal van archieven.

Christophe Vekeman brengt 'De rode stoeltjes' mee (De Bezige Bij), een nieuwe roman van Edna O'Brien waarin een oorlogscrimineel uit de Balkan een Iers dorpje op z'n kop zet.

Foto van zigeuners door Jan Yoors (c) Jan Yoors partnership, courtesy Gallery Fifty One
Foto van zigeuners door Jan Yoors (c) Jan Yoors partnership, courtesy Gallery Fifty One

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.