Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 3 december 2018

Pompidou op maandag 3 december 2018Kunst & Cultuur

Hoe verliep de kolonisatie van Congo, en welke impact heeft de koloniale periode op het huidige Congo? Nicky Aerts vraagt het aan historicus Mathieu Zana Etambala en politicologe Nadia Nsayi.
Africamuseum

Koloniale woning in Boma ca. 1914

Hoe realiseer je een kritische omgang met het koloniale verleden in een gebouw dat zelf een getuige is van het Belgische kolonialisme in Congo ... het was één van de belangrijkste vraagstukken bij de herinrichting van het AfricaMuseum in Congo.

Maar hoe ging de kolonisatie van Congo precies in zijn werk? Historicus Mathieu Zana Etambala is verbonden aan het Africamuseum en werkt aan een boek over de exploitatie van Congo door Leopold II. 'Congo 1876-1914 - Veroverd, bezet, gekoloniseerd' verschijnt in 2019 bij AUP.

Nog altijd laat de koloniale periode sporen na in de Congolese samenleving. Nadia Nsayi is als beleidsmedewerker Centraal-Afrika verbonden aan Pax Christi Vlaanderen. Ze volgt de ontwikkelingen in Congo, Rwanda en Burundi op de voet.

Volgt u Pompidou al via de nieuwe Instagram? Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen. 

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Pompidou Podcast - maandag 3 december 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram